Cukiernia Orawskie Ciacho rozpoczęła swoja działalność w roku 2011. Założyła ją grupa entuzjastów dobrego ciach, dla których głównymi domenami są tradycja, smak i jakość. Nasze słodkości wypiekane są sposobem domowym z surowców naturalnych, które sami dobieramy. Świeże jaja, sery, miód, owoce – to właśnie składniki gwarantują wyjątkowy smak naszych wypieków. Sami ręcznie ucieramy kremy a nasze torty, ciasta i desery traktujemy jak małe dzieła sztuki dekorując je kwiatami i świeżymi owocami. Dbamy aby wypieki cukierni podążały z duchem czasu dlatego "ubieramy" stare receptury w bardziej nowoczesne formy dbając przy tym aby nie traciły na swojej regionalności. Pracownia cukiernicza rozwija się pod względem nowych technologii w oparciu o tradycyjne przepisy.
Nasze cukiernie to melanż tradycji z nowoczesnością, które zapraszają do środka swoim oryginalnym wystrojem, zawsze uśmiechniętą obsługa, zapachem świeżego domowego ciasta oraz aromatem wyśmienitej kawy. Można też liczyć na fachową obsługę i doradztwo w kwestii zamówień np. tortów weselnych, komunijnych, na chrzciny, okolicznościowych.
Orawa to dwie beskidzkie i podhalańskie krainy położone w dorzeczu rzeki Orawy: Dolna Orada i Orawa Górna, której północno wschodnia część w dorzeczu Czarnej Orawy należy do Polskki, i określana jest nazwą Polskiej Orawy. Od Podhala Polską Orawę oddzielają Bory Orawskie - unikalne w skali europejskiej zbiorowiska lasów i torfowisk. Zyja w nich zadkie okazy roślin i zwierząt. Na połódnie od Pasma Babiogorskiego znajduje sie szereg równoległych grzbietów tzw. Działów Orawskich, oddzielonymi od siebie szerokimi dolinami potoków, w których rozłożyły sie wsie orawskie. Jedna z takich wsi jest Jabłonka - to tutaj bije nasze serce. W Jabłonce powstały nasze pierwsze wypieki z jagodami zbieranymi na zboczach Babiej Góry, i właśnie tutaj stworzyliśmy naszą Pracownię.